Vuosi 2018 Kirjalauantait

Kevätkausi 2018

(Päivitetty 28.4.2018 Riitta Sivenius)

Kirjalauantai 14.4.2018
Lasten kirjat, näin ennen ja näin nyt. Saman teeman esille tuonti ja käsittely.
Suomen historiaa lapsille ennen ja nyt:
Z Topelius: Maammekirja ja Mauri Kunnas: Koiramäen historia
Orpotytöt 1900 ja 2000-luvun alussa:
Anni Swan: Iris Rukka ja Jukka Parkkinen: Suvi Kinoksen seitsemän enoa
Köyhyyteen putoaminen 1860-luvulla ja 2000-luvulla:
Laura Fitinghoff: Hallatunturin lapset ja Markku Karpio: Selviytymispeli
Lasten kasvatus ennen ja nyt:
Heinrich Hofmann: Jörö-Jukka (502. p.), Stanislav Marijanovic: Kotihirviöiden käsikirja, Anneli Kanto: Veera Virtanen ja esikoulu sekä Kastehelmi Virtanen ja oma tahto.

Kirjalauantai 17.3.2018
Näin miehet kuvaavat naisia teoksissaan. John Cleland: Fanny Hill (1700-luku), Gustave Flaubert: Rouva Bovary (1800-luku), Jenni Haukion toimittaman runoantologian Katso pohjoisen taivasta miesrunoilijat, Tommy Tabermannin runot ja Kalevala, Tuomas Vimma: Vasen ranta (2010-luku).

Kirjalauantai 3.2.2018
Esillä oli Euroopan kulttuuriperintö.
Vuosi 2018 on julistettu eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuodeksi. Mitä Euroopa antaa muulle maailmalle ja mitä siitä on tullut Suomeen?
Euroopasta ovat Suomeen tulleet esimerkiksi: haarukka, raha-arpajaiset kulttuurin - ensin teatterin ja oopperan - tukemiseksi, kirkkotaide ja sen kuvallinen kerronta, dekkariperinne esimerkkinä Kazuo Ishiguron Me orvot.

Kirjalauantai 20.1.2018
Teemana oli EU-puheenjohtajamaa Bulgarian kirjallisuus. Löytyykö muitakin kirjailijoita kuin Nobel-palkittu Elias Canetti? Onko naiskirjailijoita käännetty suomeksi?
- Kirsti Sirasteen toimittama Helakukkula, bulgarialaista lyhytproosaa
-
Elias Canetti: Pelastunut kieli, Sokeat ja Marrakeshin ääniä
-
Jordan Raditskov: Me varpusenpojat, Vuoret tulivat lähelle
ja Middags hetta

Syyskausi 2018 

(Päivitetty 23.11.2018 Riitta Sivenius)

Kirjalauantaiden syyskausi alkoi 22.9. EU-puheenjohtajamaa Itävallan nykykirjallisuudella. Esillä olivat Elfriede Jelinek: Halu (feministikirjallisuutta), Christine Nöstlinger: Mini saa isoisän ja Mini epäiltynä (lastenkirjallisuutta), Thomas Bernhard: Syy ja Muuan lapsi sekä Palkintopuheita (modernia ja tajunnanvirtaa), Wolf Haas: Kananlihalla ja Kuolleista nousseet (dekkarikirjallisuutta).

Lokakuussa 13.10. oli vuorossa Yhdysvaltojen kirjallisuus ja kirjailijoista mm. Paul Auster, Kurt Vonnegut, Don DeLillo, Toni Morrison, John Grisham ja Nora Roberts. Siis eri genrejen edustajia. Lokakuun lopussa oli Helsingin kirjamessut.  

Marraskuun Kirjalauantaissa 17.11. oli esillä vuoden aikana kirjallisuuspalkinnon saaneita teoksia ja kirjailijoita, kuten Runeberg-palkinnon saanut Marjo Niemen Kaikkien menetysten äiti, Topelius-palkinnon saanut Elina Rouhiaisen Muistojenlukija, Women's Prize for Fiction -voittajan Kamila Shamsien Joka veljeään vihaa ja Tähtivaeltajapalkinnon saanut Jani Saxellin Tuomiopäivän karavaani. 

Share this page