Vuosi 2016 Kirjalauantait

Kuva: Riitta Sivenius

Kuva: Riitta Sivenius

Kevätkauden 2016 Kirjalauantait

Päivitetty 30.5.2016 Riitta Sivenius

Toukokuun Kirjalauantaita vietettiin 14.5. kirjallisten keittokirjojen merkeissä. Herkullisia maistiasiakin oli. 
Kotimaisen dekkaristin Outi Pakkasen resepteihin tutustuttiin Anna Laineen Keittokirjan Porosta parmesaaniin kautta. Intialaisia herkkuja on runsaasti Torquin Hall'n dekkarisarjassa sekä kotimaista suorastaan ylensyöntiä Ville Vallgrenin Ruokaa, juomaa ja hilpeitä herroja -teoksessa. Liisa Steffan Hanhensulan ravintola -teoksen resepteillä ja ohjeilla saa pystyyn kunnon vanhanajan pidot. Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvissa dekkareissa nautituista ja valmistetuista ruuista teki Roberta Pianaro kirjan Makupaloja Venetsiasta.

Huhtikuun Kirjalauantaissa 9.4. tutustuttiin historiallisiin romaaneihin Raija Orasen tuotannossa, josta oli valikoitunut teokset Aurora, Fanny ja Graniittimies sekä Sirpa Kähkösen tuotannosta teos Hietakehto.

Maaliskuun Kirjalauantaissa 12.3. oli esillä Japanin kirjallisuus, josta oli poimittu nykyaikaan sijoittuvia kirjailijoita. Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellukset, Yukio Mishiman Kultainen temppeli, Nanao Sakakin Syödään tähtiä sekä Kazua Ishikuron tuotantoa.

Helmikuun Kirjalauantaissa 13.2. käsiteltiin EU-puheenjohtajamaa Hollannin (Alankomaiden) kirjallisuutta. Herman Kock: Illallinen, Danielle Hermans: Tulppaanimurhat, Robert van Gulik: Tuomari Dee ja varjostimen arvoitus, Corrie ten Boom: Kätköpaikka sekä Hella S Haase: Black Lake.

Tammikuun Kirjalauantaissa 16.1. käytiin läpi edellisen vuoden eri Finlandia-palkintojen voittajia ja ehdokkaita. Laura Lindstedt: Oneiron, Panurajala: Intoilija, Tuula Kallioniemi: Pako, Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin sekä Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

Syyskausi 2016

(Päivitetty 06.11.2016 / Riitta Sivenius)

Marraskuun Kirjalauantai on 19.11. klo 14-16 Aurorankadulla Naisliiton tiloissa. Teemana on Pohjoismaiden kirjallisuus ja siihen liittyen syksyn Helsingin kirjamessujen anti.

Joulukuun Kirjalauantai on Kirjatorstai 8.12. klo 14-16 Aurorankadulla Naisliiton tiloissa. Teemana ovat eri Finlandia-palkintojen ehdokkaat. Kolmessa sarjassa on kussakin kuusi ehdokasta. Löysitkö suosikkisi kaunokirjallisuudesta, tietokirjallisuudesta vai lasten ja nuorten kirjallisuudesta.

Kirjatorstai siksi, että lauantaina Naisliitto oli varannut tilat. Kirjatorstai on Hilja Vilkemaan päivä, josta käytetään myös nimeä perinnepäivä. Vilkemaa lahjoitti kirjastonsa Naisliitolle. Hän kuoli 8.12. Koska syntymäpäivä oli 24.12. niin jouluaaton sijaan perinnepäiväksi tuli 8. joulukuuta.

Syyskausi 2016 käynnistyi 24.9. tutustumalla Helsingin Töölön uusittuun kirjastoon, Topeliuksenkatu 6. Kirjastosta kertoi kirjastovirkaikija Sirkka Heinonen.

Kirjalauantain teemana oli  EU-puheenjohtajamaa Slovakian kirjallisuuteen. Siihen tutustuttiin Anna Kyppön toimittaman Siellä jossain - Tam a tam kautta sekä Miroslav Valekin teoksissa Rakastelua kananlihalla, Rauhattomuutta ja Kosketuksia, Ladislav Mnackon teoksien Dresdenin yö ja  Seitsemäs yö kautta sekä Alexandra Salmelan 27 Kuolema tekee taiteilijan kautta. 

Lokakuun Kirjalauantaissa 22.10. oli esillä Michel Tournier'in tuotanto. Tournier menehtyi tammikuussa 2016. Hän tuli tunnetuksi erityisesti Keijujen kuningas ja Kolmen kuninkaan kumarrus teoksistaan. Vaikka hän oli usein kirjallisuuden Nobel-ehdokas, hän ei sitä eläissään koskaan saanut. 
Kepeimpiin ja hienovaraisesti opettavaisiin hänen tuotannossaan kuuluu Rakastavaisten illallinen. Kuinka aviopari huomaa heiltä puuttuu tarinatalon.

Share this page